يكی موفقترين و شايع ترين عمل ها جهت رفع عيوب انكساری چشم حتی در شماره های بالاتر در طی بیست سال گذشته عمل ليزيك ميباشد. در طی دهه های گذشته با انجام ميليونها عمل ليزيك در سراسر دنيا و گزارشهايی از عوارض بسيار نادر، سبب گشت كه آلترناتيوهای عمل ليزيك (لازك، اپی ليزيك، پي آركی) مجدداً مورد توجه و بازنگری قرار گيرد. در ادامه چگونگی عمل و عوارض بعد از عمل ليزيك با آلترناتيوهای آن مقايسه شده است تا به اين واقعيت پی برده شود كه اهميت معاينه قبل از عمل و مراقبت های روزهای بعد از عمل بسيار مهمتر از انجام خود عمل ميباشد.
تكنولوژی ليزر اكسايمر در سال 1976در كمپانی IBM ايجاد شد و مزيت عمده آن ايجاد تراش، بدون صدمه به نواحي مجاور ميباشد. ليزر اكسايمر از انواع ليزرهای گازی و از كارآمدترين ليزرها در ناحيه uv و شايعترين وسيله انجام عمل جراحی قرنيه میباشد.
برای استفاده از ليزر در جراحی های چشم مزايای زيادی وجود دارد. روش ليزری، تخريبی نيست و نيازی به بيهوشی ندارد و با توجه به مدت زمان كوتاه پالس ها نيازی به بی حركت نگهداشتن طولانی عضو نيست.
جراحی ليزر به منظور رفع عيوب انكساری و با روشهايی از جمله ليزيك، لازك، اپی ليزيك و پی آركی به كار برده ميشود كه براي هر چشم بر اساس شماره و ضخامت قرنيه، نوع جراحی متفاوت است و درصد موفقيت برای افراد نزديك بين بسيار بالاست. در جراحی ليزری چشم، ليزيك و پی آرکی متداولترين جراحی ها هستند. اگر چه انواع ديگری نيز از اين دست جراحی های ليزری وجود دارد، اين جراحی عملی است كه برای هر دو چشم كمتر از 30 دقيقه وقت ميگيرد و زندگی انسانهای بسياری را تغيير داده است. اعمال جراحی ليزری چشم، نقاط منفی و مثبت بسياری در خود دارند.
انواع جراحیهای ليزيك اصلاحی
دسته اول كه تراش ليزری براي اصلاح شماره عينك در عمق قرنيه انجام می گيرد و شامل عمل ليزيك است. دسته دوم كه تراش ليزری برای اصلاح شماره عينك در سطح قرنيه انجام ميگيرد و شامل اعمال ليزر پی آركی، لازك و اپی ليزيك ميباشد.
در دسته اول نحوه عمل بدين شكل است كه يك لايه به ضخامت 160 ميكرون ايجاد ميگردد و متناسب با شماره چشم، عمق قرنيه با ليزر تراشيده و در انتها لايه به جاي اوليه خود برگردانده ميشود. اما در دسته دوم، تراش ليزری قرنيه از سطح صورت میگیرد و معمولاً 3 تا 5 روز طول ميكشد تا سطح چشم ترميم گردد.
تفاوت در سه روش دسته دوم در نحوه برداشتن سلولهای لايه سطحي قرنيه است. ليزر مورد استفاده در همه روشها، ليزر اكسايمر است.
ليزيك LASIK (Laser Assisted in situ keratomileusis)
كلمه ليزيك به معنی ليزر در ضخامت قرنيه ميباشد؛ يك درمان اصلاحی چشم است كه شامل تابش نور به لايه عمقی قرنيه است. ليزيك در سه مرحله انجام ميگيرد. ابتدا قطره بيحسی در چشم بيمار ريخته ميشود و پلك ها با محلول بتادين ضدعفونی ميگردد و توسط وسيله ای پلك ها از هم باز نگه داشته ميشود. در مرحله اول بوسيله دستگاه ميكروكراتوم يك لايه نازكی از قرنيه برداشته ميشود. در مرحله دوم لايه نازك را از روی قرنيه كنار زده و ليزر را به لايه ميانی قرنيه ميتابانند. ميزان ليزر به شماره چشم بستگی دارد. در اين مرحله كه چند ثانيه تا يك دقيقه طول ميكشد بايد بيمار به نوری كه به چشم ميتابد نگاه كند و بويی شبيه بوی سوختگی احساس ميگردد. بالاخره در مرحله سوم بعد از شستشوی مختصر، لايه بلند شده از قرنيه مجدداً در سر جای خودش بدون نياز به بخيه قرار داده ميشود. مزاياي اين روش شامل بی درد بودن درمان، ترميم سريع بينايی و بهترين نتايج براي ديدن تصاوير دور است. اگر نمره چشم بيماری بسيار بالا و ضخامت قرنيه او كم باشد، به وسيله ليزيك نميتوان بطور كامل ديد او را اصلاح كرد.
خطرات و عوارض احتمالی بعد از ليزيك
پی آر کی (Photo Refractive Keratectomy) PRK
پي آر كی يك عمل جراحی برای اصلاح نزديك بيني بوسيله تغيير انحنای قرنيه روی مردمك است و اولين روش اصلاح ليزری عيوب انكساری ميباشد. در این روش، ابتدا سلولهای پوششی سطح قرنيه با يك كاردك مخصوص برداشته ميشود و سپس سطح قرنيه با ليزر اكسايمر متناسب با شماره چشم تراش داده میشود. در انتها يك عدد لنز پانسمانی روی قرنيه گذاشته ميشود و بعد از 3 الي5 روز سلولهای پوششی قرنيه ترميم ميشوند. عمل پی آر كی بسيار شبيه عمل ليزيك است با اين تفاوت كه به جای ايجاد لايه، سلولهای سطح چشم با ليزر برداشته ميشود و قرنيه تغيير شكل خواهد يافت. عمل پی آر كی بسيار بي خطرتر از عمل ليزيك است اما مدت درمان طولانی تر میباشد. 3 تا 6 ماه طول ميكشد تا بينايی بيمار تثبيت شود.
لازك (LASEK) و اپي ليزيك (Epi-LASIK)
در عمل لازك و اپی ليزيك، قسمت اصلی عمل كاملاً شبيه به هم ميباشد. تنها تفاوت در نحوه برداشتن سلولهای پوششی سطح قرنيه است كه سعی ميشود اين سلولها بصورت يك لايه پيوسته از قرنيه جدا و پس از تراش با ليزر مجدداً اين لايه سلولی روي سطح قرنيه برگردانده شود. در عمل لازك اين لايه سلولی با كمك الكل رقيق شده جدا ميگردد. در حاليكه در اپی ليزيك اين لايه به كمك وسيله اپی كراتوم انجام ميشود. چون در عمل اپی ليزيك از الكل استفاده ميگردد، اين ادعا مطرح است كه نسبت به عمل لازك ترميم زخم سريعتر صورت ميگيرد و درد و ناراحتی بعد از عمل كوتاهتر خواهد بود. بعضی از جراحان برای عمل لازك و اپي ليزيك نسبت به عمل ليزر پی آركی مزايای متعددی قائل ميشوند ولی بسياری از جراحان اين سه عمل را از نظر نتايج بسيار مشابه يكديگر ميدانند.
13 تیر 1401
28 بهمن 1400
26 بهمن 1400
18 بهمن 1400
17 بهمن 1400
2 بهمن 1400
© Danial Moj Technology
دیدگاهتان را بنویسید